tiistai 19. lokakuuta 2010

Hallituksen kokouksesta poimittua

Pirjo-Liisa Kolehmaiselle on myönnetty Kirkon Lapsityönohjaajat ry:n kunniajäsenyys vuosikokouksessa 18.3.2010 Oulussa.

Jäsenkirje on lähetetty syyskuussa. Jos et ole saanut jäsenkirjettä lähetä viesti lapsityonohjaajat (at)gmail.com osoitteeseen, niin lähetämme jäsenkirjeen.

Kilan hallituksen seuraava kokous pidetään perjantaina 3.12. klo 10.30 Helsingissä
Hyvät yhdistyksen jäsenet ja kollegat
Kuten viimeisessä yhdistyksemme vuosikokouksessa tuli ilmi, niin muutoksen tuulet puhaltavat ammattimme parissa. Muutokset koskevat mm. koulutusta, nimikemuutoksia (varhaiskasvatuksenohjaaja / työalajohtaja), mallijohtosääntöjä ja kelpoisuuksia. Lisäksi taustalla kummittelee se iänikuinen diakonaatti. Työryhmissä on ollut /on hallituksemme edustus.

Tässä joitakin selvennyksiä tulevasta:
Työalajohtajan tai esimiehen tehtäviä sisältävä lapsityönohjaajan virka muuntuu tämänhetkisten suunnitelmien mukaan työalajohtajan viraksi, kuten muidenkin hengellisen työn väliportaan johtajien virat. Niiden lapsityönohjaajien osalta, joiden työhön ei kuulu työalajohtajan tai esimiehen tehtäviä, virka kehittyy varhaiskasvatuksenohjaajan viraksi.
Lapsityönohjaajan virkaan kelpoistavat Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kristillisen varhaiskasvatuksen erikoistumisopinnot päättyvät. Viimeinen ryhmä aloittaa 2011. Haku tähän koulutukseen on 13.9.–15.10.2010.
Diak aloittaa uuden tutkintoon johtavan koulutuksen vuonna 2012 osana sosiaalialan koulutusohjelman kristillisen lapsi- ja nuorisotyön suuntautumisvaihtoehtoa (210 op). Koulutusmuutokseen liittyen Kirkkohallituksessa valmistellaan lapsityönohjaajan viran muuttamista kirkon varhaiskasvatuksenohjaajan viraksi. Tällä hetkellä valmisteilla ovat ammatin ydinosaamiskuvaus ja viran johtosääntö. Koulutusohjelma tuottaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon (sosionomi AMK).
Tutkintoon kuuluu kelpoisuus kirkon varhaiskasvatuksenohjaajan virkaan. Tämä koulutusratkaisu varmistaa lapsi- ja perhetyön perustutkinnon suorittaneiden jatko-opintomahdollisuudet kirkon varhaiskasvatuksen alalla. Ammattikorkeakouluopinnoissa opiskelijoiden aiempaa osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan (AHOT-menettely).
Työ- ja elämänkokemus sekä aikaisempi koulutus (esimerkiksi lastenohjaaja, lastentarhanopettaja, teologi) voivat lyhentää koulutusaikaa. Lisätietoja antavat Pekka Launonen (pekka.launonen@diak.fi, www.diak.fi ja Marja Pesonen (marja.pesonen@evl.fi).
Seuraava tietoisku asiasta saadaan Kirkon lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäivillä Viking Mariellalla 11.–13.1.2011. Kari Kopperi Kirkon koulutuskeskuksesta alustaa keskustelua aiheesta ”Työalajohtajien työ kirkossa:Uudet käytänteet, kelpoisuussuositukset ja mallijohtosäännöt. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä pääsee ottamaan kantaa ja kuulemaan tämän hetken tilanteesta.
Voikaa hyvin!
”Life is what happens to you while you´re busy making other plans” (John Lennon)

Pj, Päivi Yli-Korpela