tiistai 19. lokakuuta 2010

Hallituksen kokouksesta poimittua

Pirjo-Liisa Kolehmaiselle on myönnetty Kirkon Lapsityönohjaajat ry:n kunniajäsenyys vuosikokouksessa 18.3.2010 Oulussa.

Jäsenkirje on lähetetty syyskuussa. Jos et ole saanut jäsenkirjettä lähetä viesti lapsityonohjaajat (at)gmail.com osoitteeseen, niin lähetämme jäsenkirjeen.

Kilan hallituksen seuraava kokous pidetään perjantaina 3.12. klo 10.30 Helsingissä
Hyvät yhdistyksen jäsenet ja kollegat
Kuten viimeisessä yhdistyksemme vuosikokouksessa tuli ilmi, niin muutoksen tuulet puhaltavat ammattimme parissa. Muutokset koskevat mm. koulutusta, nimikemuutoksia (varhaiskasvatuksenohjaaja / työalajohtaja), mallijohtosääntöjä ja kelpoisuuksia. Lisäksi taustalla kummittelee se iänikuinen diakonaatti. Työryhmissä on ollut /on hallituksemme edustus.

Tässä joitakin selvennyksiä tulevasta:
Työalajohtajan tai esimiehen tehtäviä sisältävä lapsityönohjaajan virka muuntuu tämänhetkisten suunnitelmien mukaan työalajohtajan viraksi, kuten muidenkin hengellisen työn väliportaan johtajien virat. Niiden lapsityönohjaajien osalta, joiden työhön ei kuulu työalajohtajan tai esimiehen tehtäviä, virka kehittyy varhaiskasvatuksenohjaajan viraksi.
Lapsityönohjaajan virkaan kelpoistavat Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kristillisen varhaiskasvatuksen erikoistumisopinnot päättyvät. Viimeinen ryhmä aloittaa 2011. Haku tähän koulutukseen on 13.9.–15.10.2010.
Diak aloittaa uuden tutkintoon johtavan koulutuksen vuonna 2012 osana sosiaalialan koulutusohjelman kristillisen lapsi- ja nuorisotyön suuntautumisvaihtoehtoa (210 op). Koulutusmuutokseen liittyen Kirkkohallituksessa valmistellaan lapsityönohjaajan viran muuttamista kirkon varhaiskasvatuksenohjaajan viraksi. Tällä hetkellä valmisteilla ovat ammatin ydinosaamiskuvaus ja viran johtosääntö. Koulutusohjelma tuottaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon (sosionomi AMK).
Tutkintoon kuuluu kelpoisuus kirkon varhaiskasvatuksenohjaajan virkaan. Tämä koulutusratkaisu varmistaa lapsi- ja perhetyön perustutkinnon suorittaneiden jatko-opintomahdollisuudet kirkon varhaiskasvatuksen alalla. Ammattikorkeakouluopinnoissa opiskelijoiden aiempaa osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan (AHOT-menettely).
Työ- ja elämänkokemus sekä aikaisempi koulutus (esimerkiksi lastenohjaaja, lastentarhanopettaja, teologi) voivat lyhentää koulutusaikaa. Lisätietoja antavat Pekka Launonen (pekka.launonen@diak.fi, www.diak.fi ja Marja Pesonen (marja.pesonen@evl.fi).
Seuraava tietoisku asiasta saadaan Kirkon lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäivillä Viking Mariellalla 11.–13.1.2011. Kari Kopperi Kirkon koulutuskeskuksesta alustaa keskustelua aiheesta ”Työalajohtajien työ kirkossa:Uudet käytänteet, kelpoisuussuositukset ja mallijohtosäännöt. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä pääsee ottamaan kantaa ja kuulemaan tämän hetken tilanteesta.
Voikaa hyvin!
”Life is what happens to you while you´re busy making other plans” (John Lennon)

Pj, Päivi Yli-Korpela

sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Yhdistyksen taustaa

Kirkon Lapsityönohjaajat ry, KiLa, 010
Kirkon Lapsityönohjaajat ry syntyi 07.05.1998 Kirkon päiväkerhonohjaajat ry:n vuosikokouksessa, jolloin Kirkon Päiväkerhon toiminnanohjaajat ry muutti nimensä Kirkon Lapsityönohjaajat ry:ksi (KiLa) Pyhäkoulusihteerit ry ja Kirkon Päiväkerhon toiminnanohjaajat ry olivat tehneet aiesopimuksen, jonka mukaan yhdistyminen tapahtui ja Pyhäkoulunsihteerit ry liittyi Kirkon Lapsityönohjaajat ry:hyn. Kirkon Lapsityönohjaajat ry kuuluu jäsenenä kirkon alojen ammattijärjestöön SVTL ry: hyn. Yhdistyksemme jäseninä voivat olla seurakuntien, kristillisten järjestöjen - ja yhteisöjen palveluksessa toimivat lapsityönohjaajat.

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2011

PERUSTEHTÄVÄ JA TOIMINNAN TAVOITTEET
Kirkon Lapsityönohjaajat r.y:n (KiLa:n) tarkoituksena on koota seurakuntien, muiden kirkon virka- ja työehtosopimuksia soveltavien työnantajien, kristillisten järjestöjen ja yhteisöjen palveluksessa toimivia lapsityönohjaajia yhteiseen ammattijärjestöön ja siten yhdessä SVTL: n kanssa
• Parantaa ja valvoa jäsentensä ammatillisia ja taloudellisia etuja
• Vaikuttaa jäsentensä yhteiskunnallisen aseman ja oikeuksien kehitykseen
• Edistää jäsenten yhteenkuuluvaisuutta, yhteistoimintaa ja vastuuntuntoa

TOIMINNAN KUVAUS

KOKOUKSET
• Vuosikokous Lapsi- ja perhetyön neuvottelupäivien
• Hallituksen kokoukset tarvittaessa noin 6 kertaa vuodessa

EDUNVALVONTA
• SVTL:n hallituksessa työskenteleminen
• Seurataan lapsityönohjaajien palkkauksen kehittymistä uuden palkkausjärjestelmän puitteissa
• Seurataan lapsityönohjaajien ja lapsi- ja perhetyön työalajohtajien toimenkuvien ja johtosääntöjen kehitystä sekä toteutumista
• Seurataan lapsityönohjaajien ja muiden hengellisten työntekijöiden työaikakysymyksen toteutumista
• Seurataan diakonaatin käsittelyä ja otetaan tarvittaessa kantaa asiaan
• Yhteydenpito neuvotteluosapuoliin

TIEDOTUS
• Tiedottaminen SVTL-uutisissa, Pikkuväki-, Pyhäkoulu- ja Kotimaa-lehdessä
• Sähköisen viestinnän hyödyntäminen ja kehittäminen
• Tarvittaessa jäsenkirjeet

YHTEISTYÖ
• Lapsi- ja perhetyön sekä KVEO koulutuksen erityispiirteiden esillä pitäminen ja seuranta
• Yhteydenpito kristillisiin järjestöihin, yhdistyksiin ja toimikuntiin
• Yhteydenpito SVTL:n yleisen vaalipiirin yhdistysten kanssa
• Kehitetään sujuvaa vuorovaikutusta jäsenistön ja hallituksen välillä mm. verkkotoimintojen hyödyntäminen
• Osallistuminen valtakunnallisten neuvottelupäivien suunnitteluun

TYÖN SISÄLLÖN KEHITTÄMINEN
• Seurataan yhteiskunnallisia muutoksia erityisesti lapsia ja perheitä koskevissa asioissa
• Vaikutetaan koulutukseen ja kirkon virkojen kehittymiseen
• Tuemme työn positiivista kehitystä
• Ay-tietouden lisääminen

KÄYTETTÄVISSÄ OLEVAT RESURSSIT
• Vuosikokous ja Kirkon Lapsityönohjaajat ry:n jäsenet
• Hallituksen jäsenet ja kokoukset
• SVTL:n toimiston palvelut
• Yhteistyökumppanit
TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2009
PERUSTEHTÄVÄ JA TOIMINNAN TAVOITTEET
Kirkon Lapsityönohjaajat r.y:n (KiLa:n ) tarkoituksena on koota seurakuntien , muiden kirkon virka- ja työehtosopimuksia soveltavien työnantajien, kristillisten järjestöjen ja yhteisöjen palveluksessa toimivia lapsityönohjaajia yhteiseen ammattijärjestöön ja siten yhdessä Kirkon alojen ammattijärjestön SVTL:n kanssa
• parantaa ja valvoa jäsentensä ammatillisia ja taloudellisia etuja
• vaikuttaa jäsentensä yhteiskunnallisen aseman ja oikeuksien kehitykseen
• edistää jäsenten yhteenkuuluvaisuutta, yhteistoimintaa ja vastuuntuntoa


TOIMINTAVUODEN KESKISIMMÄT PAINOPISTEET OVAT OLLEET
• yhteydenpito neuvotteluosapuoliin, kirkollisiin järjestöihin, yhdistyksiin ja toimikuntiin
• yhdistyksen sääntöjen muutokset
• yhdistyksen omien blogisivujen avaaminen ja sähköiseen jäsenkirjeeseen tiedottamisessa siirtyminen

HALLINTO
Hallituksen jäsenet
puheenjohtaja Päivi Yli-, Kirkkonummi
varapuheenjohtaja Päivi Linna, Seinäjoki
sihteeri Riitta Immonen, Kuopio
rahastonhoitaja Kaija Kokkonen, Nurmes
jäsen Tuulikki Palonen-Poikkeus, Naantali
jäsen Aija Aurèn, Hamina
jäsen Eila Paulùn, Vantaa
varajäsen Päivä Kaura-aho, Mäntsälä
Tilintarkastajat:
Yhdistyksen tilintarkastajina ovat toimineet Terttu Ruokokoski ja Birgitta Tasavuori.
Varatilintarkastajina ovat toimineet Hannele Lähteenkorva ja Eija Pääkkönen

Edustajat SVTL: n hallinnossa
Kirkon alojen ammattijärjestö SVTL:n edustajistossa on ollut Marjatta Nuutinen- Koittola.
VUOSIKOKOUS
Vuosikokous pidettiin Kouvolassa 23.4.2009 ja läsnä oli 39 yhdistyksen jäsentä. Vuosikokouksessa oli Ritva Rasila puhumassa ajankohtaisista asioista.
TIEDOTUS
Yhdistyksen jäsenille on tullut Kirkon töissä lehti ja toimintavuoden on lähetetty jäsenkirje.Tiedotusta on kehitetty yhdistyksen blogisivujen avaamisella.
TOIMINNAN KUVAUS
Hallitus on pitänyt toimintavuoden 2009 aikana 6 kokousta. Kokouksissa on käsitelty sääntöjen määräämiä sekä yhdistyksen toimintatarpeisiin ja tavoitteisiin liittyviä ajankohtaisia asioita.
Merkkipäiväänsä viettäneitä yhdistyksen jäsenille on lähetetty onnittelukortit.
Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden 2009 lopussa 189 henkilöä, vuoden 2008 lopussa jäseniä oli 179 henkilöä.

Työpaikkailmoitukset ja virkojen/tehtävien kelpoisuusvaatimukset tai – suositukset sekä palkkatiedot
Piispainkokouksen sivuilla (evl.fi/keskushallinto, piispainkokous, oikopolkuja) löytyvät suositukset työpaikkailmoituksissa käytettävistä koulutuskelpoisuutta kuvaavista ilmaisuista esimerkiksi kirkon nuorisotyönohjaajan ja lapsityönohjaajan virkaan sekä lastenohjaajan tehtävään. Lisätietoja kasvatuksen alan aiempien tutkintojen ja koulutusten tuottamista kelpoisuuksista voi kysyä koulutuksen työalasihteeriltä Marja Pesoselta (marja.pesonen@evl.fi).
Työpaikkailmoituksessa tulee myös olla tieto tehtävään edellytettävistä muista vaatimuksista, esim. evankelis-luterilaisen kirkon jäsenyys tai tarvittava rikosrekisteriote.
Palkkatiedot ilmoitetaan hakuilmoituksessa mahdollisimman tarkasti. Vaativuusryhmän lisäksi kannattaa ilmoittaa tieto tehtävässä maksettavasta peruspalkasta. Palkkatietojen ilmoittamisesta hakuilmoituksessa, ks. Kirkon työmarkkinalaitoksen etusivu (Sopimusmuutokset 2010–2012, liite 1 kirkon yleinen palkkausjärjestelmä soveltamisohjeet) sekä Kirkon työmarkkinalaitoksen yleiskirje A5/2008.


Lapsityönohjaajien viran ja koulutuksen muutos
Lapsityönohjaajan virkaan kelpoistavat Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kristillisen varhaiskasvatuksen erikoistumisopinnot päättyvät. Viimeinen ryhmä aloittaa 2011. Haku tähän koulutukseen on 13.9.–15.10.2010. Diak aloittaa uuden tutkintoon johtavan koulutuksen vuonna 2012 osana sosiaalialan koulutusohjelman kristillisen lapsi- ja nuorisotyön suuntautumisvaihtoehtoa (210 op). Koulutusmuutokseen liittyen Kirkkohallituksessa valmistellaan lapsityönohjaajan viran muuttamista kirkon varhaiskasvatuksenohjaajan viraksi. Tällä hetkellä valmisteilla ovat ammatin ydinosaamiskuvaus ja viran johtosääntö. Koulutusohjelma tuottaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon (sosionomi AMK). Tutkintoon kuuluu kelpoisuus kirkon varhaiskasvatuksenohjaajan virkaan. Tämä koulutusratkaisu varmistaa lapsi- ja perhetyön perustutkinnon suorittaneiden jatko-opintomahdollisuudet kirkon varhaiskasvatuksen alalla. Ammattikorkeakouluopinnoissa opiskelijoiden aiempaa osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan (AHOT-menettely). Työ- ja elämänkokemus sekä aikaisempi koulutus (esimerkiksi lastenohjaaja, lastentarhanopettaja, teologi) voivat lyhentää koulutusaikaa. Lisätietoja antavat Pekka Launonen (pekka.launonen@diak.fi, www.diak.fi), Martti Häkkänen (martti.hakkanen@seurakuntaopisto.fi) ja Marja Pesonen (marja.pesonen@evl.fi).

LAPSITYÖNOHJAAJIEN JA -TEOLOGIEN NEUVOTTELUPÄIVÄT
17.–19.3.2010, OULU


"Vuosikokoukseen osallistuneet keskustelivat vilkkaasti uusista tuulista mm. nimikemuutos, koulutus ja työaikakokeilut Neuvottelupäivät kokosivat jälleen kerran lapsityönohjaajia ja – teologeja ympäri Suomen.
Päivien teemoina olivat perheet ja niiden moninaisuus tänä päivänä.
Neuvottelupäivät avasi juhlallisesti piispa Samuel Salmi. Piispa toimitti yhdessä Pekka Asikaisen ja Erva Niittyvoipion kanssa kaksikielisen messun eli kielinä olivat saamen- ja suomenkieli.
Täydet kaksi päivää saimme kuulla luentoja monikulttuurisesta perheestä, perhetyön tulevista suuntaviivoista, erilaisten perheiden kohtaamisesta seurakunnassa sekä sosiologi Juha Jämsän ajankohtaisen luennon perheiden monimuotoisuudesta.
Juha Jämsä on perhesosiologi ja valtiotieteiden maisteri sekä kolmen lapsen isä. Hän on kirjoittanut useita teoksia mm. perhevalmennukseen liittyviä sekä sateenkaariperheiden arjesta.
Lapsityönohjaajat ry:n vuosikokous pidettiin to 18.3.. Vuosikokousasioiden lisäksi osallistujia puhututti uusi työaikakokeilu sekä tuleva lapsityönohjaajan nimikkeen ja tutkinnon uudistus.
Lapsityönohjaajat ry kiittää SVTL:ää saamastaan opintoavustuksesta neuvottelupäivien kulujen kattamiseksi.

lauantai 5. kesäkuuta 2010


KiLa ry:n hallituksen puheenjohtaja Päivi Yli-Korpela ja sosiologi Juha Jämsä

Lapsityönohjaajia ajankohtaisten aiheiden parissa


Kuvat: SLK / Erja Saarinen